Felnőtt verseny

Interjú Kovács Alexandra MMA világbajnokkal

Hogy érzed magad újdonsült világbajnokként?

Kezdem felfogni a történteket. Azért mentünk ki Bahrainbe, hogy elhozzuk, ami tavaly ott maradt. És ez sikerült! Hihetetlen jó érzés, mikor eléred azt a célt, amiért annyit dolgoztál és ráeszmélsz, hogy igazából az az út amin végigmentél eközben az adta a legtöbbet, társat, barátokat, élményeket. Azzal, hogy megismertem a Zen Bu Kan kempot megtaláltam az utam. Hálás vagyok az edzőmnek, Palotás Ferencnek, aki ezen az úton elindított és készített! Kiváló csapatmunka volt!

Hogy tekintesz erre a győzelemre a pályafutásodat tekintve?

Úgy érzem elértem azt a csúcsot, amit amatőr szinten el lehet. Nem tudom, mit tartogat a jövő, mert a profi út még itthonról nézve elég kikövezetlen. Azonban bízom benne, hogy ezen az úton továbbhaladva lehetőség fog majd nyílni a kitartó versenyzőknek a profi világba is.

Milyen volt a verseny szervezése? Mennyiben más egy ilyen versenyt a hazaiakhoz képest?

Az IMMAF verseny életem egyik legnagyobb versenyélménye marad mindig. Itt éltem át először, milyen is lehet profi sportolónak lenni, ugyanis minden és mindenki körülöttünk forgott. Itt kaptam először igazi bandázst profi „cutman”-ektől (szakemberektől), aminek az elkészítését minden egyes alkalommal csodálattal néztem végig. Néhányat meg is tartottam közülük a mérkőzések után. Kísérők vezettek mindenhova a versenyek alatt, orvosok vizsgáltak minden meccs előtt és után. A fogyasztást is nagyon szigorúan vették, minden versenynap és közvetlenül a ketrecbelépés előtt is mérlegeltünk, hogy lássák ki mennyit töltött vissza. Szóval rend és fegyelem volt, ami az egész verseny színvonalát és komolyságát növelte. Ezek tették különlegessé számomra ezt a versenyt. Kívánom, hogy minden feltörekvő, kitartó kempoka és más küzdősportoló élje át ilyen és ehhez hasonló élményeket!

Hogy érezted magad a ketrecbe? Tudtad követni a stratégiát?

Igen, úgy érzem a versenyre minden beérett, mind a mentális összpontosítás, mind a taktikánk. Kielemeztük a korábbi küzdelmeimet és rájöttünk, hogy a kontrabunyó nagyon időigényes és kiszámíthatatlanabb. Így támadó és kezdeményező stratégiára váltottunk. Nem azt vártam, hogy jöjjön, hanem én indítottam el a támadást, így több időm maradt a befejezésekre. Ehhez a taktikához végig sikerült tartani magam.

 

 

 

Voltak nehéz pillanatok vagy sikerült fölényesnek maradni a meccs végéig?

Mindegyik mérkőzésemben voltak nehéz pillanatok. Kezdve az elsővel, a tunéziai ellenfelemmel, aki nem kopogta le a karfeszítést… majd a következő menetben bejött lábra és féltem, hogy sikerül levinnie. Mivel az ez elleni védekezést is sokat gyakoroltuk, ki tudtam védekezni, sőt még jobb helyzetbe kerülni és dobást indítani. Ennek nagyon örültem!
Az elődöntőben az olasz lánytól pedig sikerült egy olyan ütést benyelnem, ami a dobás előtti pillanatban érkezett és azt se tudtam honnan (csak utólag a videóban láttam), viszont olyan jó ütemben ütötte, hogy egy másodpercre „lekapcsolták a villanyt a csarnokban”. Szerencsém volt, mert épp a karjába zuhantam, ahol volt időm újra észhez térni. Na onnantól fájt is a fejem a döntőig. De ez is szerencsésen jött ki.
És végül a döntő, aminek az első menete jól indult, hiszen megdobtam csak aztán valahogy fölém tudott keveredni és a menet azzal ment el, hogy ő dominált. Itt „kicsit” aggódtam, hogy fogom megoldani, de tartottam a taktikát és támadtam. Működött! ?

Egy hétig tartott a verseny ez megterhelőbb, mint egy egy napos rendezvény?

Mindenképpen fárasztóbbnak mondanám, hiszen egy hétig folyamatosan készítettem magam mind fejben, mind testben. Minden nap edzettünk vagy versenyeztünk is, és edzettünk. Az első edzéskor a páratartalom olyan magas volt az eső majd a napsütés miatt, hogy a bemelegítő futást úgy éreztem, alig élem túl. Nagyon ijesztő volt, de ehhez is kellett pár nap amíg hozzászoktam. Viszont minden más tényezőt, ami itthon körülvett, ott ki tudtam zárni, és csak a versenyre koncentrálni.

Mi a következő cél?

A következő cél az UWSKF Sport Kempo Világbajnokság lesz, de mivel közel van egymáshoz a két verseny, így ott csak földharcban fogok indulni.

Vélemény, hozzászólás?